Versiunea originala in romana a acestei scrisori se poate gasi la http://www.moongate.ro/chainletters/ro

The original English version of this letter can be found at http://www.moongate.ro/chainletters/en

-----------------------------------------------------------------------

Ai primit scrisoarea asta de la un prieten. Asta fiindcă dorește să nu mai trimiți scrisori în lanț. Și dorește și să citești în continuare, afară de cazul că te îndoiești de acest prieten. În plus, dacă ștergi sau arunci această scrisoare, tu și familia ta aveți toate șansele să fiți afectați de boala sau dezastrul de care vă temeți cel mai tare.

Și animalul tău de casă va păți la fel. Iar dacă nu citești până la sfârșit, șapte generații după tine o vor păți la fel. Și toată familia ta, animalul de casă și șapte generații de-aici încolo au toate șansele să moară într-o bună zi.

Bun, citești în continuare. De ce? Sunt doar litere pe ecran, ești atât de superstițios(-oasă)? Așa se pare c-am fi, cel puțin judecând după numărul de scrisori în lanț pe care le primim de la cunoștințe în ultima vreme. Sau poate nu suntem atât superstițioși cât sensibili? Sau poate doar creduli?

Doi factori majori contribuie la asta, și i-am folosit pe amândoi mai sus, deși în mod satiric. În primul rând, ai primit acest mesaj de la un prieten. E o mare diferență față de mesajele nesolicitate, indiferent de măsura în care cunoști persoana care ți-a trimis acest mesaj: nu se compară cu un oarecare de pe stradă, ai o oarecare încredere în caracterul și judecata celui care ți-a trimis acest mesaj. Din cauza asta ajungi să citești mai mult decât primele câteva cuvinte. În al doilea rând, persoana care ți-a trimis acest mesaj a avut o motivație pentru a ți-l trimite -- fie o motivație pozitivă ("trimite acest mesaj multor prieteni și ți se vor întâmpla lucruri bune") sau o motivație negativă ("șterge acest mesaj și te vei îmbolnăvi"). Ambele tipuri de motivații sunt bine cunoscute psihologilor ca motivatori puternici, și deoarece scrisorile în lanț sunt create pentru a supraviețui cât mai multor verigi (a se citi "persoane"), nu se poate pune problema unor motivatori individuali, astfel încât motivatorii generici sunt cei mai comuni, cum ar fi promisiuni financiare, de bunăstare ori sensibilizarea față de aproapele tău, sau amenințări cu o boală sau un dezastru. Din acest motiv îți este trimis un astfel de mesaj, și din același motiv vei fi și tu tentat(ă) să-l trimiți mai departe. Și tot așa. La ce bun? Nimeni nu știe sigur, dar multă lume continuă să se supună șantajului psihologic și să trimită acest gen de mesaje mai departe.

Te rugăm să ajuți comunitatea virtuală și să nu mai trimiți scrisori în lanț, bazându-te pe aceste trăsături caracteristice. Dacă vrei să citești mai multe despre acestea, despre trăsăturile lor identificabile și de ce trebuie oprite, uită-te aici: http://www.moongate.ro/chainletters/ro/explica.php (acea pagină nu conține nici un fel de reclamă, explicit sau implicit, acest mesaj nu a fost trimis cu nici un substrat comercial).

Dacă găsiți acest mesaj interesant sunteți liber(ă) să-l trimiteți oricui doriți, nu este protejat de nici un drept de autor. Nu vi se va întâmpla nimic rău dacă nu-l trimiteți mai departe și nu vi se va întâmpla nimic bun dacă îl veți trimite (deși noi vă urăm toate cele bune). Decizia de a trimite acest mesaj mai departe vă aparține. În orice caz, vă mulțumim pentru că l-ați citit până la capăt.


Aceasta scrisoare a tot fost trimisă încă din iunie 2003.