Scrisori în lanț

Așa deci, ai primit scrisoarea asta dărâmătoare care nu se poate să nu fie reală fiindcă a fost scrisă de această persoană care se afla pe patul de moarte. Sau poate ai primit această scrisoare cu adevărat mișcătoare de la Papa. Sau de la Națiunile Unite, Uniunea Europeană, UNICEF, guvernul Statelor Unite sau, poate chiar mai convingător, direct de la Microsoft care ți-a promis un aranjament financiar dacă o trimiți mai departe. Ah, da, în plus mai e și mesajul ăsta care spune că te paște nu știu ce boală sau dezastru dacă nu-l trimiți mai departe unui număr considerabil de prieteni sau cunoștințe.

Cum ar putea ca toate aceste persoane și organizații să mintă? Sau, și mai bine spus, de ce ar putea să mintă?

De ce?

În primul rând, persoanele care au inițiat aceste scrisori în lanț nu sunt NICIODATĂ cei care pretind că ar fi. Serios. Niciodată. Gândește-te un pic, fetița care moare de leucemie, Papa, UNICEF sau Bill Gates nu ar recurge niciodată la un canal informativ atât de efemer și neverificat pentru a-și transmite mesajul, fie el umanitar, religios, comercial sau de orice altă natură. E crucial să reții asta, gândește înainte de a fi convins(ă) că un astfel de mesaj este real și vei fi surprins(ă) să descoperi că motivele pentru a trimite astfel de mesaje sunt îndoielnice în 100% din cazuri. Asta mai ales în ziua de azi, când chiar și persoane particulare care nu se pricep deloc la calculatoare pot să folosească gratuit spațiu pe Internet, și pot construi un site pe care să-și transmită mesajul pentru doar câteva zeci de mii de lei. Asta ca să nu mai vorbim de organizații cu bugete impresionante, cum ar fi Vaticanul, guvernul Statelor Unite sau Microsoft.

Acum că am stabilit îndoiala, să stabilim și motivul (și nu, nu sunt avocat, nici pe departe :-). De ce ar scrie cineva o scrisoare în lanț dacă nu e Papa, fetița pe patul de moarte sau cine vreți voi?

Fiindcă pot și fiindcă merge. Știu, nu sună prea convingător, dar așa e.

Serios, asta e tot. Fiindcă pot și fiindcă merge. Ia-o altfel, de ce stau atâția să scrie viruși de calculator? Durează mult, e ilegal și autorul nu poate asuma credit pentru un virus, afară poate de cercul lui de prieteni. Același lucru se întâmplă și cu scrisorile în lanț, doar că scrisorile în lanț nu sunt nici măcar ilegale, așa că riscul e considerabil mai mic. Deci până la urmă, de ce se scriu viruși? Ca și cu scrisorile în lanț, fiindcă e amuzant pentru autor faptul că păcălește persoane oneste să trimită scrisoarea concepută de ei altor persoane oneste, și așa mai departe, în lanț. Așadat, cine sunt aceste persoane care creează scrisorile în lanț?

Cine?

Nimeni. Nimicuri. Sunt doar niște amărâți care n-au nimic mai bun de făcut decât să conceapă aceste mesaje, să le împrăștie pe Internet, și să "spere că va merge". Să spere că va merge înseamnă să spere că mesajul pe care l-au conceput se va întoarce la ei după ce va fi făcut un tur cât mai larg pe Internet. Din acest motiv cele mai ambițioase mesaje vă cer să trimiteți o copie a mesajului la o adresă "martor", ceea ce se presupune că vă va aduce un beneficiu financiar sau vreo altă formă de satisfacție personală, sau vă cer să vizitați vreun anume sit de Internet.

Să vedem ce e o scrisoare în lanț. Sau și mai bine, să disecăm cele mai frecvente tipuri de scrisori în lanț pentru a evidenția aspectele "contagioase" ale acestora, identificând cele mai comune trăsături ale lor.

Ce?

Sinceri să fim, scrisorile în lanț care vă cer să vizitați un anume sit de Internet sau cele care vă cer să trimiteți o copie a mesajului la o adresă anume nu prea merg, tocmai fiindcă par suspecte destul de multor oameni exact din aceste cauze, și tind să "moară" de la sine din cauză că nu ajung să se împrăștie prea tare.

Mai există și tipul de scrisori care vă cer să trimiteți copii la adrese de mail legitime, pretinzând că prin asta ați "semna o petiție", că ați avea parte de vreun folos financiar ("Microsoft plătește 5 cenți pentru fiecare persoană căreia îi trimiteți acest mesaj"), sau poate că ați ajuta vreo cauză ("pentru fiecare mesaj primit la această adresă Microsoft va plăti un cent cercetărilor pentru cancer"), sau orice alt fel de gratificare personală. Din nou, gândiți-vă înainte de-a o lua de bună, mergeți la adresa respectivă și verificați dacă afirmațiile respective au vreo bază reală (pentru metoda de a determina adresa sitului uitați-vă la paragraful indentat de mai jos). De cele mai multe ori veți descoperi chiar că pagina principală a sitului respectiv conține un link la o pagină de forma "Organizația noastră nu a inițiat nici un fel de petiție, promoție sau concurs (de genul celui din mesajul pe care l-ați primit), vă mulțtumim pentru interes (sau grijă, după caz), vă rugăm să trimiteți opinia Dvs. la adresa poștală cutare, sau să contactați reprezentantul Dvs. oficial în această problemă". Substratul textului respectiv fiind "vă rugăm lăsați-ne în pace cu mesajele voastre, nu ne interesează".

Apoi mai sunt și mesajele care nu vă cer nimic. Acestea doar spun o poveste (în general) tristă și înduioșătoare și vă roagă să trimiteți mesajul mai departe prietenilor fiindcă... mă rog, nu știu exact de ce, poate pentru că povestea e atât de tristă încât trebuie să mai stricați ziua cuiva. Evident că făcând asta îndepliniți ultima dorință a unui muribund, deci vă veți simți obligat(ă) s-o trimiteți.

Și în final mai e și genul de scrisoare cu amenințări sau promisiuni. "Dacă nu trimiți acest mesaj la zece prieteni te așteaptă zece ani de nefericire", sau "Dacă nu trimiți acest mesaj nu se întâmplă nimic, dar dacă îl trimiți te așteaptă zece ani de fericire". Evident că fericirea sau nefericirea ta e proporțională cu numărul de prieteni cărora le trimiți mesajul. Normal.

Concluzie

Scrisorile în lanț sunt o plagă pe Internet, exact ca și mesajele nesolicitate sau virușii, doar că din nefericire persoane oneste sunt păcălite să le trimită în mod voluntar, așa că măcar se pot preveni diseminând informația despre ele. RUPE LANȚUL!

Dacă ați înțeles ceva din această pagină atunci probabil vă întrebați de ce facem noi asta; cum se face că ați primit scrisoarea noastră în lanț. E foarte bine, trebuie să vă îndoiți de utilitatea oricărei scrisori în lanț.

În primul rând, nu ați primit scrisoarea de la noi în mod direct. Noi am trimis o scrisoare satirică și informativă câtorva prieteni și parteneri de afaceri. Ca și în cazul lor, decizia de a trimite scrisoarea mai departe vă aparține în totalitate, noi nu avem nici o problemă, scrisoarea nu e protejată de nici un drept de autor, deci puteți face orice doriți. Apoi trebuie să observați că adresa sitului este absolut autentică (de aici cititi acest text). În plus vă rugăm să observați că acest sit nu conține nici un fel de publicitate, nu facem asta pentru nici un motiv financiar sau de orice altă natură în afară de dorința de a încerca să limităm diseminarea scrisorilor în lanț. Chiar și dacă un număr foarte mic de persoane care primesc scrisoarea pe care am trimis-o nu mai trimit scrisori în lanț, atunci vom reuși să oprim un număr oarecare de ramificații ale lanțului și asta ar însemna că scrisoarea noastră va fi reușit să-și atingă scopul.

Alte resurse

Iată câteva alte resurse legate de acest subiect pe Internet, există un număr relativ mare de oameni care încearcă să lupte împotriva scrisorilor în lanț pe Internet (situri în limba engleză):

O pagină asemanătoare cu aceasta, cu o serie de link-uri atât nostime cât și serioase
O resursa utilă pentru a identifica mesaje larg răspândite pe mail
Alta pagina cu multe legaturi

Notă legală

Acest sit și mesajul care trimite către el nu încurajează nici un fel de joc piramidal. Orice cerere de a trimite bani, a apela numere telefonice, a trimite cărți poștale sau orice altă cerință care să implice ca persoanele care primesc mesajul să cheltuiască orice sumă de bani din partea expeditorilor acestui mesaj este o alterare a originalului. Dacă plătiți orice sumă de bani pentru a disemina această informație anume o faceți din proprie inițiativă și nu datorită vreunei încurajări din partea noastră. Dacă sunteți în dubiu, vă rugăm să verificați originalul versiunii în engleză și al versiunii în română față de versiunea care v-a parvenit.

Suntem conștienți de legislația în vigoare care interzice jocurile piramidale de orice natură, incluzându-le pe cele care solicită plăți indirecte, însă acest sit nu cere, așteaptă sau acceptă nici un fel de plată, explicită sau implicită (incluzând dar nu limitându-se la reclame) pentru serviciile pe care le oferă.